เครื่องปรุง :
มะละกอ, พริกขี้หนู
กระเทียม, ถั่วฝักยาว
มะนาว, กุ้งแห้ง
น้ำปลา, ปลาร้าต้มสุก
มะเขือเทศ, น้ำตาลปี๊บ
ปูนาดอง(ถ้ามี)
วิธีทำ :
1.ล้างมะละกอ ปอกเปลือกล้างให้หมด สับและฝานให้เป็นฝอยยาวพอประมาณ
2.โขลกพริกขี้หนูกับกระเทียมให้ละเอียด ใส่กุ้งแห้งโขลกพอนุ่ม
ตามด้วยถั่วฝักยาวและมะละกอ
3.โขลกซักนิดนึง และปรุงด้วยน้ำปลา ปลาร้า น้ำตาลปี๊ป เข้าด้วยกัน
4.ใส่มะเขือเทศ น้ำปลา ปูดอง น้ำมะนาว โขลกให้เข้ากัน
เติมมะนาว ( ถ้าไม่เปรี้ยว )
เติมน้ำปลา (ถ้าไม่เค็ม)
เติมน้ำตาล (ถ้าไม่หวาน)
เติมพริก (ถ้าไม่เผ็ด)
เติมปลาร้า (ถ้าไม่อร่อย)
-----------------------------------------------------
"Som Tum" (Papaya Salad)
This particular dish is from the northeastern part of Thailand (E-san). Combined with barbecue chicken, and sticky rice, it makes a perfect meal!
Ingredients:
1 fresh green papaya
5 Thai chilies (prik kee noo)
6 garlic cloves, coarsely chopped
2 medium sized tomatoes, sliced thinly
1/2 cup green beans cut into one inch lengths
2 teaspoons of fish sauce
1 quart cup of tamarind juice
Preparation:
Peel the skin off of the papaya, then use a cheese grater to shred the papaya. The seeds are not used! After you have finished, sprinkle some salt onto the shredded papaya, and let stand for 30 minutes
Directions:
Now you will need a mortar and pestle. (You can use a regular mixing bowl, but you just don't get the right effect.) Combine all of the ingredients except for the tomato into the mortar bowl and mix thoroughly. Then add the tomato and briefly mix (do not pulverize the tomato into liquid- you want it to be kinda' "bruised")
No comments:
Post a Comment